Kepta/Baked

Švediški vegan kukuliai/Swedish vegan meatballs

Pirmąjį blogo įrašą norėjosi padaryti ypač keliantį apetitą. Ne paslaptis, kad dauguma, tik iš tolo apie veganišką mitybą girdėjusių žmonių galvoja, jog veganai valgo vien lapus, žoles ir kitus žalią spalvą turinčius augalus. Šiuo blogu stengsimės jūsų seiles pradėti skirtis labiau, populiarinti veganišką mitybą ir paneigti apie ją įsisenėjusius mitus.

Taigi, pristatome jums tradicinį švedišką patiekalą – kukulius. Įprastai jie gaminami iš mėsos ir valgomi su bulvių koše. Pirmą kartą veganišką tokių kukulių variantą teko paragauti pačioje Švedijoje, couchsurf’inant pas vieną švedą-vegetarą. Po daugelio metų intensyviai sukant galvą, ką naujo pasigaminti pietums, netikėtai sukilo prisiminimai bei suniežtėjo pirštai – ar pavyks tokį skanėstą pagaminti pačioms?

We wanted our first blog entry to be extra mouth watering. It is no secret that the majority people who are familiar with a vegan diet only from a far distance think that vegans eat nothing but leaves, grass and other green plants. This blog is intended to get up your appetite, promote a vegan diet and refute common myths about it. 

So, we present to you a traditional Swedish dish – vegan ‘meatballs’ . Usually they are made of meat andeaten with mashed potatoes. The first time I had tried this vegan version of meatballs was in Sweden while couchsurfing. The meal was prepared by a Swedish who happened to be a vegetarian. After many years while trying to answer the big question-what new could we make for dinner, I was suddenly visited by my memories about Sweden and I felt challenged – will we succeed to make such a treat ourselves?

Receptas išties nebrangus, nesudėtingas ir nereikalaujantis nerandamų ingredientų:

Kukulių masei reikės:

Pakuotė sojų faršo;
Skardinė baltųjų konservuotų pupelių;
Stiklinė džiūvėsėlių;
Keli šauštai kvietinių miltų;
2 svogūnai;
2 česnakų skiltelės;
Sauja petražolių;
Druskos;
Pipirų;
Kitų norimų prieskonių: karis, malti kuminai, čili pipirai, etc.

The recipe is really inexpensive, simple and does not require ingredients which are difficult to find:

Ingredients:
A packaging of soya mince; 
A tin of white canned beans; 
A glass of breadcrumbs; 
A couple tbsp of wheat flour; 
2 onions; 
2 cloves of garlic; 
A handful of parsley; 
Some salt; 
Some pepper; 
Other desired spices: curry, ground cumin, chili pepper, etc.

Fotor0627210826

Sojų faršą užpilame verdančių vandeniu, palaukiame kol išbrinks ir nusunkiame. Įdedame konservuotas baltąsias pupeles, supilame džiūvėsėlius, įdedame kelis šaukštus miltų, saują kapotų petražolių, du pjaustytus svogūnus ir abi smulkiai pjaustyto česnako skilteles. Įberiame druską, pipirus ir visus norimus naudoti prieskonius. Jei masė per sausa ir biri – pilame šiek tiek vandens, maišome ir iš gautos masės rankomis bandome suformuoti apvalius kukulius, kuriuos dedame į įkaitusią keptuvę su aliejumi.

Pour the boiling water onto the soya mince, wait until it is bloated and rack the excess water. Put the canned white beans, breadcrumbs, a few tablespoons of flour, a handful of chopped parsley, two sliced ​onions and two cloves of finely chopped garlic into the soya. Add a smack of salt, pepper, and any spices you want. If it’s too dry and powdery- pour a bit of water, stir and form round balls using your hands. Put the balls into a hot frying pan with oil.

Fotor0627210957

Leidžiame vienam kukulių šonui apskrusti, vėliau apverčiame juos ir taip vartome, kol visi kukuliai gražiai apkepa.

Allow one side to sear, turn the balls over and repeat till all the sides are nicely fried.

Fotor0627211022

Kol kepa kukuliai galime virti bulves ar ruošti kitą pasirinktą garnyrą. Kukuliai tradiciškai valgomi su konservuotais agurkėliais, burokėliais ir bruknių ar spanguolių uogiene! Niekad nebandžiusiems šio skonių derinio patariame išbandyti, nes jie tikrai dera!

Tikimės, kad šis skandinaviškas receptas taps vienu jūsų mylimiausiu, nes pas mus ant stalo jis nuo šiol garuoja itin dažnai 🙂

While the meatballs are frying potatoes or some other side-dish can be prepared. The meatballs are traditionally eaten with pickles, beetroots and cowberry or cranberry jam! If you have never tried this flavour combination, you should- they go together really well! 

We hope that this Scandinavian recipe will become one of your beloved dishes. It definitely became one of ours 🙂

Fotor0627211212

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s